Nederlands

Copyright @ All Rights Reserved

E-mail

info@taalidee.be

Telefoon

+ 32 472 76 75 21

Instagram taalidee

NEDERLANDS

Om een cultuur te begrijpen, moet je haar taal leren

-  Michael E. Geisler

Je zou het misschien niet verwachten, maar het Nederlands is een officiële taal in maar liefst 6 landen: Nederland, België, Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Ongeveer 23 miljoen mensen hebben het Nederlands als moedertaal! Maar dat is nog niet alles. Het Nederlands is de op 7 na grootste taal van de Europese Unie, op basis van het aantal moedertaalsprekers.                                                                                                                           (bron: taaluniversum.org)

 


Kortom, het Nederlands is een grotere en belangrijkere taal dan je zou denken.


Dit betekent natuurlijk niet dat het Nederlands ook overal hetzelfde is. Deze landen bevinden zich op uiteenlopende plaatsen en hebben een andere geschiedenis en cultuur. Daardoor bestaan er binnen het Standaardnederlands drie officiële varianten: Standaardtaal in België, Standaardtaal in Nederland en Standaardtaal in Suriname. De sprekers van deze drie standaardtalen kunnen elkaar zonder problemen begrijpen, maar toch zijn er ook veel verschillen, vooral op het vlak van uitspraak en woordenschat. Daarnaast bestaan er ook nog varianten die geen standaardtaal zijn, zoals tussentaal of dialect.


Bij het schrijven van een tekst moet de auteur zich dus ten volle bewust zijn van deze verschillen en zijn taalgebruik aanpassen aan de doelgroep: gaat het om een tekst specifiek voor België of Nederland? Of moet de tekst in het hele taalgebied begrepen worden? Dankzij TAALIDEE heeft u nu enkele opties:


  • U laat uw teksten door ons reviseren.
  • U doet beroep op ons voor  de vertaling van uw schriftelijke communicatie.
  • U doet beroep op ons voor de vertolking van uw mondelinge communicatie.Heeft u een vraag of wenst u een beroep te doen op één van onze diensten? Contacteer ons dan via het contactformulier.